angol  


 EFQM - „Elkötelezettség a Kiválóságért” - minőségirányítási rendszerünk

Egyesületünk 2010-ben pályázatot nyújtott be egy minőségirányítási rendszer kiépítésére EFQM rendszer szerinti tanúsításra. (EFQM: European Foundation for Quality Management  - „Elkötelezettség a Kiválóságért”)

A pályázat értékelésénél azokat a szervezeteket, szervezeti egységeket ismeri el egy szakértői bizottság, amelyek a pályázat során bizonyítják, hogy folyamatosan a szervezeti kiválóság útján haladnak, tapasztaltak és gyakorlottak a szervezeti kiválóság és a legjobb gyakorlatok bevezetésében és az ehhez kapcsolható menedzsment módszerek alkalmazásában.

Egyesületünk sikerrel megfelelt az auditon és elnyerte az „Elkötelezettség a Kiválóságért” díjat, amit a 15 éves születésnapi rendezvényen adott át a „Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület” vezetője.

A minőségirányítási rendszerünk kialakítása során meghatároztuk, definiáltuk és kidolgoztuk azokat a fő folyamatokat, amelyek a valóságnak megfelelően tükrözik az egyesület működését.

A dokumentáció kialakításakor arra törekedtünk, hogy egyértelműen látni lehessen, hogy mely folyamathoz mi kapcsolódik szorosan; így a munkatársak, dolgozóink könnyebben ki tudják magukat ismerni a „papírrengetegben” és egyszerűbben el tudják látni a mindennapok dokumentációs feladatait.

A folyamatábrákat „Eljárási utasítások” kidolgozásával tettünk teljessé, melyben részletesen le vannak írva a konkrét lépések, meg vannak határozva a felelősségek.

Kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy a folyamatos fejlődés, folyamatok mérése, javító és megelőző intézkedések, célok/programok, mérő-/ mutatószámok illetve a monitoring helyet kapjanak a leírásokban; ez azért is fontos számunkra, mert a különböző visszacsatolásokból, visszajelzésekből tovább tudjuk finomítani, tökéletesíteni a szabályozásainkat és egyértelműbbek lesznek a napi feladataink.

Szabályozott fő folyamataink:

Operatív és elvi felelősség: EF-001 Operatív és elvi felelősség
Jogi követelményeknek való megfelelés:  EJ-001 Jogi követelményeknek való megfelelés
Külső-, belső kommunikáció: EK-001 Külső és belső kommunikáció
Önkéntesség rendszere: EÖ-001 Önkéntesség rendszere
Pénzügy: EP-001 Pénzügy


2010 márciusától tanúsított minőségirányítási rendszerünk biztosítja szervezett működésünket s különösen büszkék vagyunk arra, hogy egyesületünk egyike a Magyarországon tanúsított EFQM rendszerrel rendelkező civil szervezeteknek!

Amennyiben részletesebben érdekel az EFQM rendszer a következő honlapon tájékozódhatsz:
http://www.kivalosag.hu/efqm-elismeresi-szintek